صفحه اصلي > آرشیو اخبار 
 
 


  چاپ        ارسال به دوست

در مصاحبه با دکتر منصور رضایی دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی:

راهکارهای تغذیه مناسب در فصل تابستان

تمام گروه های غذایی نقش مهمی در حفظ سلامتی دارند و دریافت یک رژیم غذایی متعادل و متنوع، انرژی، ویتامین ها و املاح لازم را برای یک فعالیت مناسب فراهم می کند و از یک رژیم غذایی نامتعادل (صرفاً خوشمزه نه مغذی ) به جهت نداشتن مواد مغذی و مضر بودن باید پرهیز کرد.
دکتر "منصور رضایی" دكتراي تخصصي علوم تغذيه و رژيم درماني در گفتگو با روابط عمومی جلوگیری از گرمازدگی در تابستان را مستلزم نحوه و میزان مصرف غذا و استفاده از گروه‌‌های غذایی دانست و گفت: در فصل گرما، باید از مواد غذایی که کم چرب هستند، استفاده کرد و برای تأمین انرژی‌ که بدن برای حفظ تعادل حرارتی نیاز دارد باید از موادغذایی که غنی از ویتامین های گروه B و C هستند، استفاده شود.
دكتراي تخصصي علوم تغذيه و رژيم درماني مذکور در ادامه تصریح کرد: افراد باید از سبزیجاتی که دارای رنگ سبز تیره، قرمز و بنفش تیره (گوجه فرنگی، اسفناج، کاهو و کلم بروکلی)، میوه  هایی که دارای آب و موادمعدنی مختلف (آناناس، هندوانه، طالبی و خربزه) است و غذاهایی که طبع خنک و سرد دارند بیشتر استفاده کنند و مصرف مغزها، شیرینی‌جات، خرما و انجیر را به حداقل برسانند.
دکتر رضایی به مصرف انواع میوه‌ها و سبزیجات به همراه غذاهای دریایی (ویتامین C، B و عنصر روی) در فصل گرما به منظور کاهش استرس ناشی از قرار گرفتن در هوای گرم تاکید کرد و اظهار کرد: مواد غذایی که خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند و منبع مناسب ویتامینE، C، کاروتنوئید و فلاونوئید هستند در روزهای گرم تابستان به سیستم ایمنی کمک می‌کنند تا آسیب‌های وارده به بدن توسط سموم موجود در هوا به حداقل کاهش یابد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره ضعف، خستگی، بیحالی و لاغری در فصل گرما عنوان کرد: جبران آب از دست رفته توسط تعریق، یک واکنش طبیعی برای خنک کردن بدن است و چون بدن انرژی مضاعفی را صرف تعریق می‌کند باعث ضعف، خستگی، بیحالی و لاغری می‌شود و این عوارض در کسانی که ساعت‌های بیشتری در هوای گرم بگذرانند بیشتر می‌شود چون تعریق زیاد باعث به هم خوردن تعادل مواد معدنی در بدن می‌شود.
وی در ادامه ضمن بیان اینکه در حالت عادی در هر 500میلی‌لیتر عرقی که به سطح پوست می‌رسد 100میلی‌گرم پتاسیم وجود دارد، مطرح کرد: مصرف انواع میوه‌ها و سبزیجات تازه (انگور، موز و آلو به‌صورت تازه و خنک) جهت جلوگیری از عوارض تعریق بیش از حد، حائز اهمیت است زیرا عرق کردن باعث کاهش شدید سدیم و پتاسیم می‌شود و در صورت رفع نشدن این اختلال ممکن است به ایست قلبی هم بینجامد.
دکتر منصور رضایی تاکید کرد: در طی روز باید مایعات زیاد مصرف شود زیرا  اگر بدن دچار کم آبی شود، دیگر نمی توان با توان کافی به فعالیت ادامه داد و کاهش 2- 1درصد از آب بدن نیز روی بازدهی افراد تاثیر دارد. وی در ادامه تصریح کرد: بیشتر افراد بالغ روزانه نیاز به 2000 تا 3000 کالری دارند بنابراین میزان آب  مورد نیازشان نیز 2 تا 3 لیتر در روز است.
این دكتراي تخصصي علوم تغذيه و رژيم درماني ضمن بیان کاهش نیاز مصرف کالری و افزایش نیاز مصرف آب،  مایعات، املاح، فیبر وگروهی از ویتامین های محلول در آب در فصل تابستان توصیه کرد: قبل از تشنه شدن آب بنوشید، یک بطری آب همراه خود داشته باشید و میوه  و سبزی زیاد مصرف شود.
دکتر رضایی، میوه ها و سبزی ها را منبع غنی از آنتی اکسیدان ها عنوان کرد و گفت: گرما و تابش نور آفتاب یک نوع استرس طبیعی است که به بدن وارد می شود و باعث تولید رادیکال های آزاد می شود و رادیکال های آزاد نیز سلول های بدن را تخریب می کنند و سرعت بهبود و ترمیم بافتها را کاهش می دهند و آنتی اکسیدان ها به عنوان یک مکانیسم طبیعی از بدن در برابر حمله رادیکال های آزاد دفاع می کنند و سرعت ترمیم را افزایش می دهد.
وی ضمن بیان اینکه کربوهیدرات و ویتامین B  برای سوخت و ساز انرژی در بدن لازم هستند، منابع آن را نان و غلات  (سبوس  دار باشد بهتر است)، برنج، ذرت، گندم، ماکارونی، جو و سیب زمینی عنوان کرد و تصریح کرد: غذاهای کربوهیدراتی مهمترین منبع تولید انرژی در طی فعالیت روزانه هستند و بدون دریافت کافی آنها بدن قدرت و توان کافی را نخواهد داشت.
دکتر رضایی، انرژی لازم برای کار عضلات را مستلزم مصرف شیر و لبنیات کم چرب، تخم مرغ، ماهی و مرغ که پروتئین کافی برای بدن را فراهم می کنند، عنوان کرد و گفت: این مواد غذایی همچنین دارای املاح و ویتامین هایی مثل آهن، کلسیم، ویتامین B6  و ویتامین B12 هستند و  اگر مقدار دریافت آهن کافی نباشد، بدن نمی تواند اکسیژن لازم برای کار عضلات را فراهم کند.
دكتراي تخصصي علوم تغذيه و رژيم درماني، کلسیم را یکی دیگر از املاح مهم بدن دانست که در استخوان وجود دارد و اعمال حیاتی زیادی مثل انقباض عضلات را انجام می دهد و در ادامه بیان کرد: ویتامین های B6 و B12 نیز به طور عمده در متابولیسم انرژی دخالت دارند و کمبود آنها باعث تولید ناکافی انرژی و بروز خستگی در فرد می شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه در خصوص میزان مصرف آب کودکان و سالمندان در تابستان تصریح کرد: حجم بیشتر بدن کودکان را آب تشکیل می‌دهد (بیش از 90 درصد حجم بدن نوزادان آب است، در حالی‌که این میزان در بزرگسالی به 55درصد کاهش پیدا می‌کند) بنابراین بیشتر تحت‌تأثیر آسیب‌های ناشی از بی‌آبی، کم‌آبی یا دهیدراتاسیون قرار می‌گیرند تاحدی که ممکن است منجر به مرگ آنان شود بنابراین مواردی که برای تغذیه در فصل گرما مانند تابستان ذکر شد باید در کودکان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: سالمندان و کودکان جزء گروه‌های آسیب‌پذیر محسوب می‌شوند و سالمندان به ‌دلیل تغییرات و فرسودگی در بافتها و ارگانها و ضعف مفرطی که دارند ممکن است گرما روی آنها تأثیر زیادی داشته باشد و بنابراین باید بیشتر به تغذیه‌شان در تابستان اهمیت داد.
این عضو هیئت علمی در خاتمه تذکرات مهم برای تعیین کالری مورد نیاز را به شرح ذیل بیان کرد:
    وعده های غذایی را به طور پیوسته، منظم و سر ساعت مصرف شود و هیچ وعده ای حذف نگردد
    میان وعده های مناسب مصرف شود
    غذاهای انرژی زا اعم از: کشمش، آجیل، پنیر، شیر، ماکارونی، برنج، نان و غلات کامل مصرف شود
    در تمام وعده های غذایی نوشیدنی های طبیعی و ترجیحا فیبردار مصرف شود (شیر میوه، دوغ سبزی، پوره انواع میوه  و سبزی های فصل)
    رژیم غذایی متعادل که دارای تمامی گروه های غذایی باشد، مصرف شود
    هر کدام از گروه های غذایی دارای یک نقش خاص و اساسی در سلامت هستند
    مصرف میوه ها و سبزی ها (دارای انواع ویتامین، املاح، مایعات ، فیبر و مواد آنتی اکسیدانی) برای عملکرد موثر بدن، لازم هستند



 


١٢:٤٢ - سه شنبه ٢٠ تير ١٣٩٦    /    عدد : ٤٨٦٨٠    /    تعداد نمایش : ٥٠٩


برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




آمار بازدیدکنندگان
بازدید از این صفحه : 692820 بار

بازديدکنندگان امروز : 1020 نفر

کل بازديدکنندگان : 3995422 نفر

بازديدکنندگان آنلاين : 17 نفر

 

 

 
Copyright © 2013 NRITLD.SBMU.AC.IR Allright Reserved ©Powered By NRITLD IT Department