در مصاحبه با فوق تخصص بیماریهای ریوی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری:
تاثیر منفی آلودگی هوا بر روی سلامتی انسان
آلودگي هوا بر اثر وجود موادي در هوا كه اثرات مضر بر انسانها و موجودات زنده دارند به وجود می آید که اين مواد مي توانند به صورت جامد، مايع يا گاز باشند و نيز مي توانند به صورت طبيعي يا...
آلودگي هوا بر اثر وجود موادي در هوا كه اثرات مضر بر انسانها و موجودات زنده دارند به وجود می آید که اين مواد مي توانند به صورت جامد، مايع يا گاز باشند و نيز مي توانند به صورت طبيعي يا توسط موجودات زنده ايجاد گردند. مثلا گاز سمي SO2 كه توسط ماشين ها وكارخانجات توليد مي شود.
دکتر عاطفه عابدینی فوق تخصص بیماریهای ریوی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مهمترين آلاينده ها را گاز SO2،NO2، ازن و ذرات معلق دانست و در خصوص ریزگردها گفت: ريزگردها يا ذرات معلق مواد جامد يا مايع معلق در هوا مي باشند كه بر اساس ساير ذرات محل اثر آسيب آن مشخص مي شود به اين صورت كه ذرات معلق بزرگتر در مجاري هوايي فوقاني سبب آسيب واز بين رفتن مژكها و سيستم ايمني مي گردند و ذرات كوچكتر در محل الوئلها سبب آسيب مي شود. وی با بیان اینکه ازن از تاثير نور افتاب بر موادسمي ديگر توليد مي شود و به هم دليل گفته مي شود در روزهاي آلوده در موقع تابش خورشيد مگر در موارد ضروري از منزل خارج نشوید.
این فوق تخصص بیماریهای ریوی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری اذعان داشت: آلودگي هوا و افزايش ريزگردها كليه اعضا بدن را تحت تاثير قرار مي دهد که مهمترين علايم آن به صورت آبريزش و قرمزي چشمها، تورم چشمها ،خارش گلو ،سوزش و خارش گلو چشم وگوش و هم چنين حالت تهوع، سنگيني سر و گيجي می باشد. وی تصریح کرد: در بيماران قلبي وريوي علايم تنگي نفس تشديد وسرفه وخس خس سينه افزايش ميابد .
به گفته دکتر عابدینی هوای آلوده سلامت همه افراد را به خطر میاندازد اما بیشترین قشری که باید خود را از این آلودگی در امان نگه دارند کودکان، افراد مسن و افرادی هستند که به انواع بیماریهای مزمن قلبی و ریوی مبتلا هستند، اما غیر از این افراد مادران باردار و افرادی که نقص سیستم بدنی دارند یا سیستم بدنیشان ضعیف است هم نباید درمعرض این هوا قرار بگیرند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه افرادی که به بیماری آنفلوآنزا مبتلا هستند باید به جدیت خود را از این شرایط دور نگه دارند تصریح کرد: چون سیستم بدنی این افراد ضعیف است ممکن است آلودگی هوا باعث تشدید بیماری در آنها شود. وی همچنین در خصوص زنان باردار افزود: در طول دوره بارداری باید تا جایی که ممکن است مادر از منزل خارج نشود، بهخصوص در سه ماهه اول بارداری که ارگانهای جنین درحال شکلگیری است.
دکتر عابدینی با تاکید براینکه در روزهاي آلوده امكان انتقال باكتريها و ويروسها به علت ذرات معلق يا ريز گردها افزايش يافته و بيماريهاي عفوني از جمله عفونت دستگاه تنفسي فوقاني نظير سينوزيت و عفونت ريه يا ذات الريه با احتمال بيشتري اتفاق می افتد، عنوان کرد: در كودكان و افراد مسن به علت كاهش پاكسازي ذرات معلق خطر اسيب بيشتر بوده و همچنين افراد مبتلا به بيماريهاي قلبي وريوي با خطر تشديد بيماري رو به رو هستند.
دکتر عابدینی خاطر نشان کرد : این شرایط آبوهوایی برای افرادی که جسم سالمی دارند و به بیماری خاصی مبتلا نیستند هم ایجاد عارضه میکند و وجود هر بیماری زمینهای ممکن است بهدلیل آلودگی هوا شدت پیدا کند حتی برخی بیماریهایی مثل خشکی چشم. بنابراین بهطور کلی اگر هر بیماری زمینهای دارید مراقب و دستورات احتمالی را رعایت کنید.
این فوق تخصص بیماریهای ریوی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با بیان اینکه به طور کلی باید گفت آلودگی هوا باعث افزایش شیوع درد قفسه سینه، تنگی نفس، افزایش فشارخون، افزایش ضربان قلب و در آخر سکته حاد قلبی و حتی مرگ ناگهانی میشود. تصریح کرد: شیوع بستری بیماران قلبی و ریوی در زمانهایی که آلودگی هوا بالاتر از حد مجاز است، افزایش پیدا میکند، پس بهتر است در صورت مشاهده این علائم سریعا به پزشک مراجعه کنند و از روی این علائم بیتفاوت نگذشت.
وی خاطر نشان شد: متاسفانه تحقيقات اخير نشان داده آلودگي هوا هم مرگ ومير بيماران قلبي و ريوي را افزايش داده و هم به علت بالا بردن ريسك بيماريهاي قلبي و ريوي و نيز سرطان ريه باعث افزايش مرگ ومير شده است.
دکتر عابدینی در خاتمه تاکید کرد: ساعات خروج از منزل در صبح زود قبل از طلوع آفتاب يا به هنگام شب باشد، در اين روزها از فعاليت فيزيكي سنگين و ورزش در هواي باز خودداري كنيد چون با ورزش هواي بيشتري وبالطبع آلاينده هاي بيشتري وارد دستگاه تنفسي می شود و استفاده از ماسك هاي فيلتر دار در بيماران با بيماري زمينه اي توصيه مي گردد که تا حدي كمك كننده مي باشد همچنین استفاده از دستگاههاي تصفيه هوا به كمتر كردن آلودگي كمكي نمي كند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پایان گفت: برخورد با آلودگي هوا نيازمند توجه و همت مردم و نيز دولتمردان مي باشد با بهبود كيفيت منابع سوختي بنزين و گازوئيل و نيز بهتر كردن قطعات اتومبيلها و ماشين الات صنعتي و نيز خروج كارخانه ها از شهرهاي صنعتي و همچنين استفاده منطقي مردم عزيز از خودرو امكان كمتر شدن ميزان آلودگي فراهم خواهد گرديد.