• تاریخ انتشار : 1398/04/17 - 09:15
  • بازدید : 1138
  • تعداد بازدید : 358
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

دکتر مرجانی: در دنیا به پژوهش های محققان ایرانی در درمان تب مالت استناد می‌شود

به گزارش روابط عمومی، دکتر مرجانی متخصص بیماری های عفونی و عضو هیئت علمی بیمارستان مسیح دانشوری و دانشیار دانشگاه اظهار کرد: بیماری هایی که می تو اند از حیوان به انسان منتقل شو دام ها و حیوانات اهلی هستند که انسان بیشتر با آنها سرو کار دارد.

به گزارش روابط عمومی، دکتر مرجانی متخصص بیماری های عفونی و عضو هیئت علمی بیمارستان مسیح دانشوری و دانشیار دانشگاه اظهار کرد: بیماری هایی که می تو اند از حیوان به انسان منتقل شو دام ها و حیوانات اهلی هستند که انسان بیشتر با آنها سرو کار دارد.
 وی ادامه داد: اهمیت این بیماری ها در این است که صرفا، معضل و مشکل سیستم بهداشتی و پزشکی نیستند چرا که برای کنترل و پیشگیری از این بیماری ها نیاز به همکاری بین بخشی  با سایر ارگان ها نظیر سازمان دامپزشکی، دامپروری، صنایع و گروه پزشکی و تنها با مداخلات پزشکی و درمانی نمی توان از بروز این بیماری ها پیشگیری کرد.
 وی ادامه داد: بیماری بین دام و انسان طیف وسیعی از بیماری ها را تشکیل می دهند و شاید شایع ترین این بیماری ها در کشور ما بیماری تب مالت یا بیماری تب بروسلوز نام دارد.
 دکتر مرجانی توضیح داد: بیماری تب مالت بیماری قدیمی است که شاید از هزاران سال پیش، این بیماری برای بشر شناخته شده است، در گذشته این بیماری را به نام تب نوبه می شناختند ، چون فرد به کرات و در نوبت های متفاوت تب می کرده است.
 متخصص بیماری های عفونی دانشگاه گفت: این بیماری در کشورهای حوزه مدیترانه مثل سوریه، یونان، سوریه ، عراق و ایران بیشتر دیده میشود.
 استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که این بیماری از دام های اهلی خصوصا گوسفند و بز به انسان منتقل می شود، خاطرنشان کرد: این بیماری هم از طریق فرآورده های دامی و هم از طرق تماس مستقیم با دام به انسان منتقل می شود.
 به گفته دکتر مرجانی: بیماری تب مالت دوگروه از افراد را درگیر می کند، اول کسانی که برحسب شرایط شغلی خود با دام سرو کار دارند مثلا دامپزشکان، دامپروران و یا افرادی که در صنایع دامپروری کار می کنند و یا کسانی که در صنایع گوشتی و  یا در کشتار گاهها فعالیت می کنند.
 عضو هیئت علمی بیمارستان مسیح دانشوری ادامه داد: گروه دوم مبتلا به این بیماری افرادی عادی هستند که ارتباط شغلی با دام و فرآورده های دامی ندارند، این افراد صرفا از فرآورده های لبنی که  در راس آن شیر  است استفاده و آلودگی را از طریق خوردن کسب می کنند.
 دکتر مرجانی توصیه کرد: میکروب بروسلا که حاوی تب مالت است در واقع به حرارت حساس است، منتها باید حداقل سیر ۲۰ دقیقه بجوشد تا این میکروب از بین برود، یا شیر باید از طریق فرآوردهای صنعتی مثل پاستوریزاسیون و یا استریزاسیون میکروب از بین برود. بنابراین اگر شیربه روش صحیح استفاده شود امکان آلودگی به حداقل ممکن خواهد رسید.
 وی گفت: برخی فرآورده های لبنی به صورت سنتی تهیه می شود که یا در فرآیند تهیه اصلا شیر جوشانده نمی شود و یا به میزان کافی جوشانده نمی شود مثل سرشیر یا پنیر در این فرآورده ها اگر چنانچه میکروب وجود داشته باشد میکروب باقی می ماند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که میکروب بروسلا میکروب بسیار مقاومی است، اظهار کرد: این میکروب میتواند ماهها در فرآورده های دامی و لبنی زنده بماند به طور مثال در پنیر این میکروب تا چندین ماه زنده است و به راحتی می تواند مصرف کننده را آلوده کند.
 دکتر مرجانی ادامه داد: در مورد پنیر، باید حتما دو ماه در آب نمک بماند تا این میکروب از بین برودچون فرآیند تهیه پنیر به شکلی است که میکروب به راحتی از بین نمی رود.
 وی به بیماری "مرس" اشاره کرد و توضیح داد: این بیماری چندین سال پیش ظهور کرد و در علم پزشکی به عنوان بیماری نوپدید شناخته شد و عامل آن کرونا ویروس بود ، این ویروس در حالت عادی همانند سرماخوردگی معمولی است ولی این ویروس تغییراتی به وجود آمد که به بیماری کشنده تبدیل شد، که عمدتا از طریق شتر به انسان منتقل می شد.
 متخصص بیماری های عفونی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری توضیح  داد: در کشورهای عربی بیشتر خود را نشان داد و در سایر کشور ها نیز  به واسطه مسافرت به کشورهای عربی این بیماری وارد کشور شد.
 دکتر مرجانی از اقدامات نظارتی و کنترل بیماری "مرس" در کشور خبر داد وگفت: این بیماری کمتر درکشور دیده می شود ولی باید همواره هوشیار باشیم و اطلاع رسانی کامل و جامعی از بروز بیماری های نوظهور به مردم ارائه دهیم.
 استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: بیماری های مشترک میان انسان و دام قاعدتا از طریق گوشت و فرآوردهها منتقل می شود و گوشت هایی که تحت نظر دامپزشکی ذبح می شوند هیچ مشکلی ندارند و با نظارت های دقیقی که در این حوزه انجام می شود مردم می توانند با خیال راحت از این فرآورده ها استفاده کنند. ضمن این که گوشت زمانی که منجمد می شود خیلی از میکروب ها و باکتری هایش از بین می رود.
 وی ادامه داد: در مورد تب مالت زمانی که دام بیمار می شود، دامپزشکی دام را از دامدار می خرد و معدوم می کند تا دام وارد چرخه مصرف نشود بنابراین اگر دامدار از طریق دیگری و به صورت غیرقانونی وارد بازار کند و به فروش برساند احتمال آلوده شدن افراد زیادی وجود دارد، بنابراین توصیه می شود که حتما گوشت و فرآورده های دامی از مراکز تحت نظارت مراکز دامپزشکی خریداری شود.
 دکتر مرجانی در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی  درباره بیماری های مشترک بین انسان و دام  اشاره کرد و گفت: خوشبختانه از سال ها پیش در این دانشگاه پژوهش های مشترکی انجام شده است. اولین پژوهش در باره تب کریمه کنگو است که دانشگاه پژوهش های متعددی در این زمینه انجام داده است و مقالات متعدد بین المللی زیادی را در این زمینه به چاپ رسانده است. در حال حاضر ماحصل این شده است که تب کریمه کنگو هرچند هنوز در دنیا و در کشور وجود دارد ولی محدود و کنترل شده است. مهمترین موضوع این است که این بیماری برای ما ناشناخته بود ولی امروز کاملا کنرتل شده است و حتی شبکه های بهداشت و درمان نیز با این بیماری آشنا هستند و برای آن دستورالعمل ایرانی تهیه شده است.
 وی گفت: بیماری تب کریمه کنگو بیماری است که باید به سرعت تشخصیص داده شود و اگر این بیماری دیر تشخیص داده شود بیمار دچار خونریزی می شود.
استاد دانشگاه ادامه داد: مهمترین موضوع این است که بسیاری از بیماری ها به اپیدمیولوژی بستگی دارد به طور مثال تب مالت در کشورهای غربی شیوع چندانی ندارد بنابراین پژوهشگران داخل کشور تلاش دارند تا بیماری های بومی کشور را شناسایی کنند چرا که در کشور با این بیماری ها سروکار داریم. بنابراین هم به صورت کتاب و هم به صورت دستورالعمل کشوری این مهم انجام می شود و دانشگاه نیز به صورت مداوم سالانه کنگره تب مالت را برگزار خواهد کرد. حتی پژوهش های که در کشور ما انجام مورد استناد بسیاری از کشورها قرار گرفته  و هنوز هم ادامه دارد.
 دکتر مرجانی یادآور شد: تب مالت یک بیماری بین بخشی است و کنترل آن مستلزم همکاری بین بخشی بین صنعت دامپروری، دامپزشکی و وزارت بهداشت است. در سالهایی که کشور دچار بحران بود، مثل زمان جنگ تحمیلی شیوع تب مالت تقریبا در سالهای ۵۹ تا ۶۷ افزایش یافت. در این دوران کشور دچار بحران های شدیدی بود و در آن زمان کمتر می شد هزینه و وقت برای واکسیناسیون دام ها صرف کرد. در آن زمان آمار تب مالت بالا ی ۱۷۰ در صد هزار بود یعنی از هر ۱۰۰ هزار نفر در سال ۱۷۰ نفر دچار تب مالت می شدند.
 استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در بخش دیگری از این گفت و گو از آمار فعلی شیوع تب مالت در کشور خبر داد و گفت: خوشبختانه سال به سال با اقداماتی که انجام شده است این رقم کاهش چشمگیری یافته است و در حال حاضر حدودا این آمار به زیر ۲۰ در ۱۰۰ هزار رسیده است.
 وی خاطرنشان کرد: به دلیل سفرهایی که در کشور انجام می شود و ممکن است فرد از لبنیات سنتی استفاده کند، هیچ جایی در کشور مصون از تب مالت نیستیم ولی طبیعتا در استانهایی که دامپروی رونق بیشتری ممکن است اگر نکات بهداشتی و پیشگرانه را رعایت نکنند شیوع بشتری داشته باشد.
 وذکر کرد و آن هم در مواردی که فرد مشکلی مثل بیماری قلبی و یا عروقی داشته باشد. تب مالت یک بیماری مزمن است و بیماری است که تمایل به عود دارد و بهبود آن زمانبر است.

  • گروه خبری : اخبار مرکز,اخبار روابط عمومی
  • کد خبر : 80236
کلید واژه
×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

تنظیمات قالب