آموزش به بیمار،گامی مطمئن در پیشبرد درمان بیماران
گفتگو با کارشناسان "آموزش به بیمار"مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری
"آموزش به بیماران" یکی از شاخص های کیفی پذیرفته شده درمان است و براساس آن تمام بیماران حق دارند در مورد حفظ و ارتقاء سطح سلامت وپیشگیری از بیماری ها آموزش های مناسب را دریافت دارند .
"آموزش به بیماران" یکی از شاخص های کیفی پذیرفته شده درمان است و براساس آن تمام بیماران حق دارند در مورد حفظ و ارتقاء سطح سلامت وپیشگیری از بیماری ها آموزش های مناسب را دریافت دارند .
به گزارش روابط عمومی مرکز، خانم فاطمه انتظاری مسئول درمانگاهای مرکز و از دست اندرکاران آموزش بیمار درباره ساز و کار این فرآیند در مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری گفت: امر آموزش به بیمار در این مرکز با شیوه های مختلف در درمانگاه آموزش به بیماران صورت می گیرد که شامل: 1- مطالب آموزشی چایی 2- ارائه CDهای آموزشی 3- ارائه پفلت آموزش می باشد.
وی در ادامه بیان کرد: در این راستا و در مورد عوارض استفاده از داروهای تنفسی ، استفاده از اسپری ها و نحوه پیشگیری از آنها، آموزش چهره به چهره و آموزش گروهی توسط خانم " مردادیان" کارشناس پرستاری و کارشناس آموزش به بیماران انجام می پذیرد . این آموزش همه روزه از ساعت 30/8 تا 30/12 در محل درمانگا هها دایر است و همچنین هفته ای یکبار نیز از ساعت 12 الی 18 در کلینیک "آموزش به بیمار " صورت می پذیرد.
خانم انتظاری گفت: لازم به ذکر است که آموزش به بیمار جهت بیمارانی که بستری می شوند هم در کلینیک آموزش به بیمار واقع در درمانگاهها و هم در بخش های بستری توسط کارشناسان بستری انجام و در برگه ثبت آموزش به بیمار در سیستم HIS بیمارستان ثبت و توسط سوپروایزر آموزشی و سرپرستاران مورد ارزیابی قرار می گیرد.
"آموزش به بیمار"به عنوان مکمل درمان بیماران
سازمان بهداشت جهانی به آموزش خودمراقبتی در جهت ارتقاء سواد سلامت تک تک افراد در جامعه به عنوان اصل مهم ارتقاء سلامت اشاره کرده و بر آنها تاکید می کند که در این مرکز موارد آموزشی که باید بیماران بدانند شامل: الزام شستن دست ها ، رعایت بهداشت فردی، سلامت و ایمنی، توصیه های ایمنی به بیماران، هزینه های درمان، بیمه و همچنین منشور حقوق بیمار و معرفی تیم پزشکی در حین ورود بیمار به این بیمارستان می باشد.
خانم مرادیان (کارشناس پرستاری و مسئول آموزش به بیماران) ضمن اعلام موارد فوق به روابط عمومی مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری افزود: از فروردین امسال در ساختمان درمانگاهها، واحد"آموزش به بیماران" شروع به فعالیت نموده است که بیشتر این آموزش ها به مراجعین درمانگاه های ریه و جراحی و ... داده می شود. وی بیان کرد: این آموزش ها در زمینه بیماریهای دیابت، پرفشاری خونی، سل و غیره و همچنین نحوه استفاد ه از دارو بخصوص نحوه استفاده از اسپری، استروئیدهای خوراکی ، آنتی بیوتیک ها است که به صورت مستقیم آموزش داده می شود.
خانم مرادیان گفت: گاهی شاهد آن هستیم که بیماران به علت عدم آگاهی از نحوه مصرف اسپری و یا داروها با تشدید علائم ریوی و یا عدم بهبود، مجددا" به بیمارستان مراجعه می کنند. بنابراین اهمیت و ارزش آموزش به عنوان قسمت مهم و کامل درمان باید کننده بسیار مورد توجه قرار گیرد.
این مسئول آموزش بیماران در خصوص برنامه آموزشی بیماران بستری گفت: بیماران یا همراه آنها، در بدو بستری با تشکیل پرونده به واحد آموزش بیمار مراجعه می کنند که آموزش های بدو بستری شامل: منشور حقوق بیمار ، منشور حقوق پرسنل، معرفی بخش، قوانین و مقررات بخش (وظایف پرسنل، وظایف بیمار)، معرفی سیستم آموزشی بودن بیمارستان ، توصیه های ایمنی به بیمار شامل رعایت بهداشت دست و رعایت حریم خصوصی ، زدن ماسک برای بیماران TB وغیره به آنها آموزش داده می شود.
وی افزود: آموزش های حین بستری و پس از ترخیص هم در بخش بستری توسط پرسنل پرستاری و آموزش های پس از ترخیص هم توسط پرسنل پرستاری و پزشک مربوط در پرونده ثبت می شود.
خانم مرادیان درباره مقاومت بیماران به آموزش بیان کرد: بسیاری از بیماران به علت نپذیرفتن مشکل اولیه بیماری نسبت به برخی از درمانها مثلا استفاده از اسپری مقاومت نشان می دهند، بنابراین بیمار در طی آموزش احساس خود را بیان می کند که با تاکید بر این نکته که اسپری هم مثل دیگر داروها است به بیمار جهت پذیرش درمان و بیماری خود کمک می شود.
وی در پایان سخنان خود ضمن اشاره به احساس رضایت مندی بیماران در آموزش های بدو بستری، عنوان کرد: بیمارانی که در بدو بستری آموزش می بینند از احساس رضایت و امنیت بیشتری برخوردار می شوند چرا که اغلب بیماران در خصوص بخش بستری، نوع بیماران بستری در بخش ها و شرایط انتقال بیماریهای عفونی سوال داشتند که به تمامی این سوالات پاسخ های مناسب داده می شود.