• تاریخ انتشار : 1394/12/27 - 11:23
  • بازدید : 2232
  • تعداد بازدید : 89
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
ایام نوروز ادارات و مدارس تعطیل هستند اما خوردن تعطیل نیست

توصیه های متخصص تغذیه درباره رژیم غذایی نوروز

دکتر منصور رضایی متخصص تغذیه و عضو هیات علمی مرکز پزشکی مسیح دانشوری در گفتگو با روابط عمومی این مرکز درباره برنامه غذایی و نقش تغذیه در تعطیلات نوروز گفت: در ایام نوروز ادارات و مدارس تعطیل هستند اما خوردن تعطیل نیست.

دکتر منصور رضایی متخصص تغذیه و عضو هیات علمی مرکز پزشکی مسیح دانشوری در گفتگو با روابط عمومی این مرکز درباره برنامه غذایی و نقش تغذیه در تعطیلات نوروز گفت: در ایام نوروز ادارات و مدارس تعطیل هستند اما خوردن تعطیل نیست.
مسئول واحد تغذیه مرکز افزود: معمولا دید و بازدید و سفرهای نوروزی در این ایام یک عضو جدایی ناپذیر است و بنابراین رعایت رژیم غذایی و داشتن برنامه غذایی مناسب کمک شایانی به سلامت خواهد کرد.
دکتر رضایی درباره مصرف میوه ها ، شیرینی و آجیل در ایام نوروز عنوان داشت: میوه ها اگر چه مفید هستند اما مصرف آنها اندازه دارد و بهتر است میوه ها متنوع و در اندازه متوسط باشد. میوه های درشت تر به علت اینکه امکان دارد بیشتر در معرض تاثیرات سموم و کودهای شیمیایی قرار گرفته باشند بهتر است کمتر استفاده شوند.
این متخصص تغذیه تاکید کرد که سعی کنیم میوه ها را در رنگ های مختلف استفاده نماییم. همچنین نگهداری میوه ها باید به صورت جداگانه از يكديگر باشد به طور مثال سیب ، موز ، کیوی زمانی که کنار هم قرار گیرند  باعث تسريع در فساد یکدیگر می شود اگر چه باعث رسیدن یکدیگر و كاهش زمان ماندگاري هم می شوند.
دکتر رضایی درباره مصرف شیرینی ها در ایام نوروز اظهار داشت: شیرینی منبع اصلی کربوهیدرات كم فيبر است و از نظر انرژی بيشترين و از نظر ارزش غذایی رتبه پایینی دارد و در مقایسه با سایر منابع قندها و چربی ها ( به علت استفاده ار حرارت بالا در هنگان تهیه) کیفیت آن نیز پایین است.  لذا مصرف کم و متعادل آنها توصیه می شود ضمن این که اگر در شرایط بد تهیه و نگهداری شود حتما مضر است .
وی توصیه کرد: سعی کنید از شیرینی های خانگی یا تهیه شده از مراکز معتبر استفاده کنید و اندازه شیرینی هر چه کوچکتر باشد بهتر است، چون بزرگتر بودن شیرینی باعث بیشتر خوردن می شود.
آجیل :
عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: آجیل ها یکی از بهترین منابع پذیرایی  هستند چرا که یکی از منابع پروتئین های گیاهی مفید و چربی های غیراشباع ضروری و مفید می باشند به شرطی که تازه و بی نمک و متنوع باشد. اما توصیه ما این است که آجیل از مراکز معتبرتهیه شود و  بسته بندی مشخص داشته باشد. چرا که آجیل ها یکی از منابع و مراکز مهم رشد و تکثیر قارچ ها و کپک ها نظیر "اسپرژیلوس فلاوس" هستند که تولید سم معروفی به نام "افلاتوکسین" را می كند و ورود آنها به دستگاه گوارش خطر ایجاد سرطان های این ناحیه را افزایش می دهد و این قارچها متاسفانه قابل رویت نیستند.
دکتر رضایی افزود: با توجه به اینکه شرایط تولید نگهداری و بسته بندی در رشد و تکثیر این قارچ ها دخالت دارد حتی المقدور از خرید آجیل های فله ای خودداری کنید و آجیل را در جای خنک نگهداری کنید و در هرحال مصرف آنها نیز باید متعادل باشد .
این متخصص تغذیه تاکید کرد: به هر حال مصرف میوه ، شیرینی و آجیل از هرنوع که باشد منبع غنی از کالری است و مصرف          بی رویه آنها سبب دریافت کالری بالا و در نتیجه  اضافه وزن ، چاقی و انواع بیماریهای مرتبط با چاقی خواهد شد. لذا بهتر است در این ایام به طور محسوس میزان کالری و عده های ناهار و شام کاهش پیدا کند
دو نکته مهم:
نکته: هر یک عدد میوه متوسط حدود 60 کالری انرژی دارد و  هر 100گرم آجیل بین 550 تا 650 کالری انرژی دارد.
نکته: یادمان باشد بهترین محل برای نگهداری آجیل همانند نان فریزر می باشد.
نکته: ایام نوروز دوران گذر است از زمستان به بهار، میزان نیاز به کالری در افراد با توجه به افزایش دما کاهش پیدا می کند لذا تاکید می گردد: در افزایش دما،کاهش نیاز به کالری داریم .
تغذیه در سفر :
با توجه به اهمیت مصرف آب و مایعات و عدم دسترسی به آب آشامیدنی مطمئن در طی سفر پیشنهاد می گردد مصرف مواد غذایی غنی از آب و مایعات ( میوه و سبزی ، لبنیات پاستوریزه ، آش ، سوپ ، خورش ) در این شرایط افزایش یابد تا بخش اعظمی از نیازهای ما  تامین شود و با  استفاده از آب جوشانده شده و یا آب بطری از مصرف آب رودخانه و چشمه (حتی اگر زلال باشد) اجتناب شود.
اگر چه مصرف ماهی و ماکیان در طول  سال توصیه و تاکید می شود ولیکن به علت فساد پذیری بالای این اقلام مصرف ماهی و ماکیان در حین سفر مناسب نیست.
مسئول واحد تغذیه مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری افزود: با توجه به شیوع بالای اسهال های مسافرتی  پیشنهاد می گردد در گروه لبنیات، کاهش مصرف شیر و افزایش مصرف ماست به علت وجود باکتریهای مفید پروبیوتیک در ماست که مانع از عفونت های گوارشی شایع در مسافرت می شود مورد لحاظ قرار گیرد.
وی تاکید کرد: هنگام سفر به مناطق سنتی و بومی از مصرف لبنیات محلی به علت  پاستوریزه نبودن و وجود آلودگی های محیطی و غذایی خودداری نمایند، به ویژه شیر ، پنیر  و خامه و سرشیر که البته ماست به علت جوشیده شدن شير ان استثناء است.
دکتر رضایی در پایان اضافه کرد: ابتلا به یبوست در ایام نوروز به علت عدم مصرف مایعات کافی و فیبرهای خام و همچنین کمی تحرک ایجاد می شود که برای پیشگیری از آن افزایش مصرف غذاهایی نظیر آش، سوپ، خورش،  میوه ها (به صورت پوست کنده) و سبزیجات قابل شستشو توصیه می گردد. در خاتمه سالی خوش به همراه سلامتی را برای کلیه هموطنان آروز می نمایم.

  • گروه خبری : اخبار مرکز,مصاحبه,اخبار روابط عمومی
  • کد خبر : 29879
کلید واژه
×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

تنظیمات قالب