عضو کمیته کشوری HIV
از 75 هزار نفر مبتلا به ایدز در کشور حدود دو سوم از بیماری خود بی اطلاع هستند
مقدمه: روز جهانی ایدز از سال ۱۹۸۸ به منظور افزایش بودجهها و افزایش آگاهی، آموزش و مبارزه با تبعیضها به اول دسامبر مصادف با 10 آذر هر سال اطلاق میگردد . هدف عمده از این کار این است که به عموم مردم یادآوری شود کهHIV از بین نرفتهاست و هنوز کارهای زیادی است که باید انجام شود.
مقدمه: روز جهانی ایدز از سال ۱۹۸۸ به منظور افزایش بودجهها و افزایش آگاهی، آموزش و مبارزه با تبعیضها به اول دسامبر مصادف با 10 آذر هر سال اطلاق میگردد . هدف عمده از این کار این است که به عموم مردم یادآوری شود کهHIV از بین نرفتهاست و هنوز کارهای زیادی است که باید انجام شود.
به همین مناسبت روابط عمومی مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری گفتگویی با دکتر "پیام طبرسی" متخصص بیماریهای عفونی، رئیس بخش عفونی مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری و عضو کمیته کشوری HIV ترتیب داده که مشروح آن در ذیل آمده است:
دکتر طبرسی درباره بیماری HIV گفت: این بیماری توسط ویروس ایجاد می شود و اولین موارد از این بیماری در سال 1980 از آمریکا گزارش شده و بعد از آن یک پاندمی جهانی ایجاد شد که تا به حال باعث مرگ بیش از 30 میلیون نفردردنیا گردیده است.
وی درباره بیماری HIV در کشور ایران بیان داشت: اولین مورد از این بیماری در افرادی که خون آلوده گرفته بودند دیده شد و سپس موارد بیماری در معتادین تزریقی و افراد پر خطر جنسی دیده شد. دکتر طبرسی افزود: در حال حاضر حدود 32 هزار و670 نفر در ایران مبتلا به HIV ثبت شده هستند اما با توجه بررسی های صورت گرفته حدود 75 هزار نفر در ایران مبتلا هستند که متاسفانه حدود 50 هزار نفر از آنها از وضعیت بیماری خودشان خبر ندارند.
عضو کمیته کشوری HIV درباره سه راه عمده انتقال این بیماری اظهار داشت: در حال حاضر اعتیاد تزریقی، تماس جنسی ، انتقال از مادر به نوزاد از راه های عمده انتقال این بیماری می باشد. در ایران تا قبل سال 1392 عمده موارد انتقال از طریق اعتیاد تزریقی بود اما متاسفانه از سال 92 به بعد عمده بیماران جدید از طریق روابط جنسی محافظت نشده مبتلا شده اند.
رئیس بخش عفونی مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری گروه های پر خطر را افراد با سابقه اعتیاد تزریقی، افراد دارای روابط جنسی پر خطر محافظت نشده (افرادی بیش از 1 شریک جنسی ) ، مردان هموسکشوال، همسران معتادان تزریقی و نوزادان متولد شده از مادران مبتلا به HIV دانست و گفت: این افراد می توانند با یک تست آزمایشگاهی ساده که در تمامی آزمایشگاه ها قابل انجام می باشد وضعیت خود را بررسی کرده و در صورت نیاز به مراکز بیماریهای رفتاری در سطح کشور مراجعه نمایند وی افزود: کلیه اقدامات درمانی در این مراکز رایگان می باشد.
دکتر طبرسی درباره علائم ابتدایی این بیماری گفت: بیمارانHIV مثبت در سالهای ابتدای بیماری فاقد علائم بالینی مشخصی می باشد اما با پیشترفت بیماری و تخریب سیستم ایمنی وارد فاز ایدز شده که با عفونت های فرصت طلب متعدد و مرگ ومیر همراه می باشد.این متخصص بیماریهای عفونی افزود: در حال حاضر بیماری HIV قابل درمان است و استفاده از دوره های آنتی رتروویرال ضمن جلوگیری از تخریب سیستم ایمنی باعث بهبودی وضعیت ایمنی، منفی شدن ویروس در خون بیمار و افزایش طول عمر می شود. وی در ادامه اظهار داشت: انجام منظم روشهای درمانی باعث کاهش بار ویروس در خون و منفی شدن آن می شود که این کار از انتقال بیماری جلوگیری می نماید.
دکتر طبرسی ، عضو کمیته کشوری HIV گفت: در حال حاضر شعار سازمان جهانی مبنی بر 90 درصد افراد مبتلا به HIV باید شناسایی شود، 90درصدHIV مثبت باید تحت درمان قرا گیرند، 90درصد افراد تحت درمان باید بار ویروس منفی داشته باشند است و اجرای این روش در رسیدن به این سطح ایده آل باعث از بین رفتن ویروس HIV تا سال 2030 خواهد شد.
این عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خاتمه سخنان خود عنوان کرد: بیماری HIV / ایدز قابلیت درمانی دارد لذا افرادی که دارای ریسک فاکتور برای ابتلا به این بیماری هستند حتماً به مراکز درمانی مراجعه و ضمن انجام تست از وضعیت بیماری خود مطلع شوند چرا که درمان زودتر باعث درصد بالایی از بهبود خواهد شد.
دکتر طبرسی در خاتمه با بیان این که بیمارستان مسیح دانشوری با بستری سالانه بیش از 400 بیمار HIV مثبت، نقش مهمی در درمان HIV در سطح کشور دارد افزود: جهت خدمت رسانی به ساکنان شمال شرق و شرق تهران این بیمارستان اقدام به راه اندازی "مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری" از 5 مهر ماه نموده است.