به کجا چنین شتابان ...
گفتگوی صمیمانه با دکتر منصور رضایی، رئیس اداره تغذیه
اهميت سبك زندگي و سلامت در گفتگوی صمیمانه با دکتر منصور رضایی، رئیس اداره تغذیه مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری و عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
اهميت سبك زندگي و سلامت در گفتگوی صمیمانه با دکتر منصور رضایی، رئیس اداره تغذیه مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری
دکتر رضایی در گفتگو با روابط عمومی مرکز تعریفی از سبک زندگی (Life Style) این مفهوم از اوایل قرن بیستم در غرب متولد شد. در واقع شیوه و روش زندگی فرد در حوزههای مختلف زندگی اعم از فردی و اجتماعی را سبک زندگی می گویند.وی اظهار داشت: از گذشته هاي دور در بسياري ازمکاتب پزشكي بين بيماريها و فرد ارتباط تنگاتنگ وجود داشت در واقع اعتقاد بر این بود که بیماری به عواملي درون و بيرون فرد بستگي دارد. امروزه شاهده آن هستیم که این موضوع تحت عنوان عواملي محيطي و ژنتيكي بطور عملي در ابتلاء به بیماری بيان شده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه گفت: امروز، در كنار عوامل ژنتيكي - محيطي به عامل سومي تحت عنوان "رفتار" اشاره شده كه مجموعه اين عوامل را تحت عنوان سبك و الگوي زندگي تعبير می شود که گفتنی است مقام معظم رهبري نيز به بحث سبك زندگي بسیار اهمیت داده و اشاره كردند. نكته اي كه حائز اهميت است افزايش درصد اهميت عوامل محيطي و رفتاري می باشد که نقش ژن را كم رنگ کرده است.
تاثیر زندگی شهری و مدرن بر تغییر سبک زندگی
رئیس اداره تغذیه مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری با اشاره به این که كم تحركي و رفتارهاي تغذيه اي، تندخوري و پرخوري، تهيه و مصرف غذاهاي آماده همگي ناشي از وقوع پديده زندگي صنعتي و شهري می باشد عنوان داشت: مشخصه اصلي تمامی این موارد افزايش سرعت و کاهش و نبود وقت است. به اين صورت كه مواد غذايي با حداكثر سرعت تهيه، طبخ و و با حداقل زمان خورده مي شود. در واقع اهميت عوامل محيطي و رفتاري تا به آنجاست كه سازمان بهداشت جهاني، سلامت را در 4 حوزه ( سلامت جسمي ، رواني و معنوي ، اجتماعي ) تعريف كرده است.
دکتر رضایی از نكات مهم سبك زندگي به رفتارهاي تغذيه اي اشاره كرد و گفت: امروزه منبع زندگي شهري و صنعتي به سمت رفتار و عادات غذايي تغيير مسيرداده که در ذیل به آن اشاره می شود .
- افزايش سرعت و شعله طبخ غذاها
- افزايش مصرف غذاهاي صنعتي و فرآوري شده (كنسرو)
- افزايش مصرف افزودني ها ، طعم دهنده ها ، نگهدارنده های صنعتي
- كاهش مصرف افزودني ها ، طعم دهنده ها به صورت سنتي و خانگي
- افزايش مصرف موادي نظير : نمك ، شكر و قندهاي فراوري شده، چربي هاي جامد، اشباع، ترانس و غیره
- كاهش مدت زمان صرف غذا و کنار هم بودن اعضاي خانواده
- كاهش تحرك و فعاليتهاي فيزيكي افراد به علت زندگي صنعتي و ماشيني
و همچنین عوامل بسياري ديگر كه سبب بروز مشكلاتي نظير: يبوست، چاقي و غیره می شود كه منجر به افزايش ميزان بيماريهاي مزمن نظير انواع سرطان ، ديابت ، فشارخون و نارسايي كليوي می گردد. پس آنچه مسلم است اين بيماريها از كم تحركي و تغيير عادات غذايي ناشي مي شود. به بیان ساده تر می تواند گفت: " به کجا چنین شتابان"
در پایان توصيه های این دکتر تغذیه برای داشتن زندگی سالم تر:
1- پول و زمانی را كه براي خود و خانواده، تغذيه و سلامتي مي گذاريم در واقع هزينه نیست، سرمايه گذاري است.
2- بازگشت به غذاهاي سنتي ( انواع خورش، سوپ، آش، سالاد و غیره)
3- كاهش سرعت زندگي: به حداقل رساندن سرعت طبخ و خوردن غذا و خوب جويدن، در واقع آهنگ زندگي را آهسته كنيم
4- تهيه مواد غذايي روزانه از هر 6 گروه غذايي با حداكثر تنوع
5- استفاده از طعم دهنده هاي طبيعي و فراموش شده شامل: سير ، پياز ، زردچوبه، انواع فلفل، دارچين و غیره
6- تنوع غذايي و استفاده از مواد غذايي مختلف در هر يك از گروههاي غذايي ( هرگل يك بو و هرغذا يك خاصيت)
7- استفاده از ميان وعده هاي مناسب به ويژه از گروه ميوه جات، خشكبار و آجيل
8- استفاده از مواد غذايي شناسنامه دار (عدم استفاده از مواد غذايي به صورت فله اي)
9- افزايش مصرف فيبرها (ميوه، سبزي،غلات كامل، حبوبات و آجيل تازه و كم نمك )
10- تازه خوري كردن به جاي مواد كنسروي، فريزري و فراوري شده صنعتي فعلي
11- كاهش مصرف انواع مايعات در سر سفره
12- افزايش مصرف انواع مايعات مناسب در بين وعده هاي غذايي
13- انجام تنفس عميق در طول روز به ويژه براي افرادي كه امكان هيچ تحرك فيزيكي مناسب ندارند.
14- جايگزين كردن ادويه جات، آب ليمو، نارنج، و آبغوره بجاي نمك و روغن جهت طعم و مزه دار كردن غذا