نانی که آلوده به سم می شود...
استفاده از جوهرقند به بهانه وقت نداشتن و سرعت بالاي زندگي
در پی انتشار اخبار مختلف در مورد وجود جوهر قند در خبرگذاری ها و مطبوعات در نانوایی ها، رئیس اداره تغذیه مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری درباره نان با طمع جوهر قند به روابط عمومی مرکز گفت : هر ایرانی در سال ۱۶۰ کیلوگرم و به طور متوسط هر روز ۴۴۰ گرم نان می خورد.....
در پی انتشار اخبار مختلف در مورد وجود جوهر قند در خبرگذاری ها و مطبوعات در نانوایی ها، رئیس اداره تغذیه مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری درباره نان با طمع جوهر قند به روابط عمومی مرکز گفت : هر ایرانی در سال ۱۶۰ کیلوگرم و به طور متوسط هر روز ۴۴۰ گرم نان می خورد. بنابراين، مصرف سرانه نان در ايران بالاست و نان قوت ما ايرانيها می باشد، استفاده از جوهر قند حتي در مقادير كم در نان مصرفي مردم، عوارض جبرانناپذيري را براي سلامت مردم درپي خواهد داشت.
دکتر منصور رضایی اظهار داشت: كارشناسان پيش از اين تذكر داده بودند كه احتمال تقلب در بسياري از مواد غذايي وجود دارد اما انگار حالا نوبت نان شده است. بعد از اضافه شدن جوش شيرين، حالا ممكن است برخي نانها جوهر قند هم داشته باشند.
این عضو هیت علمی دانشگاه شهید بهشتی عنوان کرد : جوهر قند يا سديم دي تيونيت، پودري سفيدرنگ با تركيب گوگردي و نبايد گول اسم شیرینش را خورد. كاربرد صنعتي دارد و در صنايع رنگرزي براي از بين بردن رنگ و بازيافت كاغذ باطله و براي سفيدتر كردن رنگ كله قند و درستكردن آبنباتهاي سفيد نيزاستفاده مي شود و براي سلامت انسان بسيار مضر است. وی در ادامه گفت: در ایران در بعضی از نانواییها به صورت غیر مجاز از جوهرقند برای تخمیرو آمادهسازی زود هنگام خمیر نانو روشن شدن ظاهر نان،استفاده میکنند. در واقع هر ایرانی در سال ۱۶۰ کیلوگرم و به طور متوسط هر روز ۴۴۰ گرم نان می خورد بنابراين، مصرف سرانه نان در ايران بالاست ، استفاده از جوهر قند حتي در مقادير كم در نان مصرفي مردم، عوارض جبرانناپذيري را براي سلامت مردم درپي خواهد داشت.
رئیس اداره تغذیه مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری گفت: نانواييها بهدليل آنكه استفاده از جوهرقند، سبب سريع ورآمدن و سرعت تخمير نان ميشود از آن استفاده ميكنند. چراكه لازمه تهيه نان سالم براي نانوا، با استفاده از مایه خمیر یا خمیر مایه، وقت گذاشتن است كه متاسفانه به بهانه وقت نداشتن و سرعت بالاي زندگي در حال حاضر در اين مورد كوتاهي مي شود. علاوه براين، جوهر قند رنگ نان را سفيد ميكند و چون مردم به رنگ سفيد در نان، آرد، برنج و ... تمايل بيشتري نشان مي دهند و تصور ميكنند كه هر چه نان سفيدتر باشد باكيفيتتر است، نانواييها دست به هر كاري ميزنند تا نان سفيد شود؛ البته اين باور اشتباهي است.
دکتر رضایی با بیان اینکه جوهرقند تركيبي است از اكسيژن، گوگرد و سديم، که محيط معده را تغيير مي دهد و مانع جذب املاح مفيد مثل آهن، روي و كلسيم ميشود و در دراز مدت روي ژن تأثير نامطلوب ميگذارد اظهار کرد: علاوه بر اين، همانند نمك و سديم فشار خون را افزايش ميدهد و باعث تغيير شرايط هضم و جذب غذا و مواد مغذي در درازمدت ميشود، دريافت ريزمغذيها را دچار مشكل ميكند و از همه بدتر اينكه سبب از بين رفتن پرزهاي روده و معده ميشود . بنابراين جوهر قند، سبب سوءتغذيه پنهان مي شود.
وی در ادامه عنوان کرد: از همه مهمتر اينكه جوهر قند مانع عملكرد آنتياكسيدانها نيزميشود. گفتی است که آنتياكسيدانها مواد مفيدي هستند كه فعاليت راديكالهاي آزاد بهعنوان عناصر سرطانزا را در بدن خنثي ميكنند و بنابراين در نبودشان، بدن در برابر عوامل سرطانزا بيدفاع ميشود كه همه اينها يعني سديم ديتيونيت بطور غيرمستقيم احتمال ابتلا به سرطان بهويژه سرطانهاي دستگاه گوارش را بهشدت بالا ميبرد.
این متخصص تغذیه بیان داشت که : تنها خوراكي كه جوهر قند به آن اضافه ميشود نان نيست اين ماده براي سفيدتر كردن رنگ كله قند و درستكردن آبنباتهاي سفيد نيز بهكار ميرود و احتمالا نامش نيز از همين كاربرد گرفته شده است.
در پایان دکتر رضایی اظهار داشت : مصرف طولاني مدت جوهر قند براي خود پرسنل نانوايي هم مشكل ايجاد ميكند و بعلت آزاد شدن گازSO2در فرآيند اماده سازي خمير و طبخ نان سبب بروز برخي بيماري هاي شغلي نظير مشكلات چشمي، تنفسي و بيماريهاي پوستي ميشود.
این متخصص تغذیه تأكيد کرد: بهنظر ميرسد برخي نانواييها از اين ماده بيش از حد مجاز استفاده ميكنند بنابراین بايد نظارتها گسترش يابد، نانواييها تجميع شوند و مردم به مصرف نانهاي صنعتي متمركز و با نظارت مستمرترغيب بشوند.