عضو هیات علمی مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری:
براي تغذيه و سلامتي كودك علاوه بر پول ، با وقت گذاشتن، سرمايه گذاري كنيم
به گزارش روابط عمومی مرکز، دکتر منصور رضایی متخصص تغذیه و عضو هیات علمی مرکز پزشکی مسیح دانشوری در گفتگو با روابط عمومی این مرکز درباره نقش مهم تغذیه در دوران کودکی و در مدرسه اعلام کرد:
به گزارش روابط عمومی مرکز، دکتر منصور رضایی متخصص تغذیه و عضو هیات علمی مرکز پزشکی مسیح دانشوری در گفتگو با روابط عمومی این مرکز درباره نقش مهم تغذیه در دوران کودکی و در مدرسه اعلام کرد: سالهایی که کودک در مدارس میگذراند، از نظر تغذیه دوره مهمی است؛ زیرا رشد جسمی و فکری کودک در این سنین ادامه دارد، لذا دانشآموزان به ۳ وعده غذایی اصلی و ۲ میان وعده در طول روز نیاز دارند که بهتر است لبنیات، گوشت و حبوبات، سبزیجات، میوه ، نان و غلات در رژیم غذایی دانش آموز مورد توجه قرار گیرد.
این متخصص تغذیه افزود: باید توجه داشت که هر مرحله از رشد متکی بر روند مرحله قبل بوده و مرحله بعد را تحت تاثیر قرار میدهد بنابراین نقش وعده های غذایی و خوردن صبحانه برای کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. بچه هایی که صبحانه میخورند از تمرکز و قدرت یادگیری بیشتری نسبت به بچه هایی که صبحانه نمی خورند ، برخوردار هستند. صبحانه باید حاوي قندهایی که به صورت فوری جذب میشوند مانند آب میوه ها، خرما، عسل و مربا و همچنین مواد قندی که دیرتر جذب میشوند مانند نان و کیک صبحانه باشد.
دکتر رضایی درباره توجه به تغذیه کودکان از تمامی سنین عنوان داشت : باید حواسمان به وعده های غدایی و میان وعده های مناسب و مغذی کودکان باشد زیرا رعایت کردن وعدهای مناسب غذایی و نداشتن تنوع غذایی برای کودکان می تواند منجر به کمبود انواع ویتامین ها و املاح در کودکان گردد. شایعترین كمبودهای ویتامینی در این دوران به كمبود ویتامین A و D و شایعترین كمبودهای املاح به كمبود ید، آهن و كلسیم مربوط می شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: هویج فرنگي منبع ارزان و پيش ساز ویتامین A است که والدین میتوانند آن در برنامه غذایی روزانه كودک خود قرار داده همچنین بهترین نوع آهن قابل جذب در غذاهای حیوانی مثل گوشت قرمز، مرغ و ماهي است لذا ضروریست که کودکان خود را به استفاده از این مواد غذایی عادت بدهید.
وی افزود: از دیگر مواردی که باید در تغذیه کودکان به آن توجه شود دریافت مقادیر كافی كلسیم از طریق برنامه غذایی روزانه در سنین مدرسه و بلوغ برای حفظ تراكم طبیعی استخوانها و جلوگیری از پوكی استخوان در بزرگسالی است . ماست، شیر و بستني پاستوریزه، پنير و دوغ كم نمك می توانند منبع خوبی از كلسیم باشندکه مصرف آن ها در میانوعده كودكان در تامین بخشی از كلسیم مورد نیاز آنها موثر است.
دکتر رضایی عنوان کرد : میان وعدههای مناسب و مغذی نیز بسیار اهمیت دارد، زیرا ساعات نزدیک ظهر، کودکان ممکن است گرسنه شوند و این گرسنگی، نشستن سر کلاس را برای آنان تحملناپذیر میکند. بنابراین خوردن میوه یا یک لقمه نان و پنیر و سبزی یا گردو یا نان و کتلت و کوکوی خانگی در میان وعده مناسب می باشد البته باید تنوع غذایی را رعایت کرد. تمام این موارد، ضرورت توجه به تغذیه صحیح در مدارس را بیش از پیش نمایان میسازد.
این متخصص تغذیه مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری درباره نقش مهم خوردن صبحانه کودکان قبل از رفتن به مدرسه گفت: لازم است والدین قبل از شروع به صبحانه خوردن ، کودک حتما دست، صورت و دهان وی را با آب خنك يا ولرم شسته تا کودک سرحال شود. یک لیوان یا یک دوم لیوان آب میوه خانگي به اضافه نان به مقداری که اشتها دارند همراه با پنیر یا شیر و یکی دوبار در هفته استفاده از خامه، کره و مربا نیز توصیه می شود. ارزش غذایی پنیر از خامه و کره بیشتر است. گاهی استفاده از غلات صبحانه همراه با یک لیوان شیر هم میتواند مفید باشد.
وی عنوان داشت : بچه هایی که نسبت به شیر حساس هستند بهتر است حتما پنیر(البته كم نمك) مصرف کنند ، حتی میتوان از ماست چکیده و سفت هم به عنوان صبحانه استفاده کرد. همچنین برای بچه ها یک برنامه متنوع صبحانه داشته باشید و از خودشان هم کمک بگیرید تا صبحانه خوردن برایشان جذاب شود.
دکتر رضایی گفت: یادمان باشد در روزهایی که کودک ورزش دارد باید صبحانه بیشتری بخورد و یا یک میان وعده مانند نان و پنیر و گردو همراه داشته باشد. حتی میتوانید از بعضی کیک ها و کلوچه ها به خصوص آنهایی که مغز گردو دارند استفاده کنید. بچه ها هنگام صرف صبحانه یا میان وعده به هیچ وجه ازچیپس یا پفک استفاده نکنند.
این متخصص تغذیه در پایان تاکید کرد : افراط در مصرف شربت، نوشابه، آب ميوه هاي كارخانه اي، شکلات و شیرینی به دلیل اینکه موجب بیاشتهایی و سیری کاذب در کودکان میشود و آنها را از مصرف غذاهای اصلی بازمیدارد، موجب اختلال رشد در آنها خواهد شد بنابراین میان وعدههای مناسب و مغذی علاوه برارتقاء رشد جسمی و فکری برعملكرد سيستم ايمني كودك موثر بوده و سبب پيشگيري از ابتلا به بيماري ها به ويژه بيماري هاي عفوني رايج در فصل پاييز و زمستان مي شود.