برگزاری سمینار علمی اهدای عضو
به گزارش شورای فرهنگی واحد فراهم آوری اعضا، سمینار علمی اهدای عضو با امتیاز بازآموزی در بیمارستان خاتم الانبیاء برگزار شد.
به گزارش شورای فرهنگی واحد فراهم آوری اعضا، سمینار علمی اهدای عضو با امتیاز بازآموزی در بیمارستان خاتم الانبیاء برگزار شد.
در این جلسه، حاج آقا ذکاوت مسئول واحد فرهنگی بیمارستان خاتم الانبیاء، در مورد مسائل فقهی اهدای عضو صحبت کردند و ذکر کرد مسئله اهدای عضو از لحاظ فقهی مشکلی ندارد و در قرآن نیز اهمیت نجات جان انسان مورد تاکید قرار گرفته است.
به گفته وی در مورد اهدای عضو از فرد زنده باید به صورتی باشد که به خود فرد آسیب وارد نکند و به صورت مثال اهدای قلب از فرد زنده نمی تواند صورت گیرد.
حاج اقا ذکاوت شرط مهم اهدا از موارد مرگ مغزی را رضایت اولیای دم دانستند و مصداق رضایت فرد را دریافت کارت اهدای عضو عنوان کردند. وی با اشاره به این موضوع که فرد نمی تواند شرط بگذارد که عضو به فرد خاصی مثلا فرد مسلمان منتقل شود گفت: اهدای عضو یک نوع صدقه است و شما نمی توانید تعیین کنید به چه کسی تعلق گیرد.
در ادامه این سمینار دکتر محمد رضوانی متخصص نورولوژی و مدیر بیمارستان خاتم الانبیاء در مورد مسئله مرگ مغزی و تشخیص مرگ مغزی صحبت کردند و در مورد همکاری کادر درمان نکات مهمی که متذکر شدند.
دکتر رضوانی تاکید کرد همکاری کادر درمان از نگهبان تا پزشک با واحد اهدای عضو در نتیجه نهایی تاثیر گذار است.
دکتر رضوانی همچنین با تشریح پروتکل تشخیص مرگ مغزی به نقش تست های پاراکلینیک مثل نوار مغزی و انجام تست آپنه اشاره کردند و قوانین به روز شده سال ۲۰۲۳ را در تشخیص مرگ مغزی مرور کردند.
در ادامه دکتر قرباتی قائم مقام واحد فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی در مورد شجاعت کوردیناتور در دادن خبر بد به خانواده صحبت کردند. ایشان با ارائه آمار شناسایی و اهدا خاطر نشان شد که موارد شناسایی و انتخاب را به تیم اهدا بسپارید و تمام موارد کاهش سطح هوشیاری را اطلاع دهید.
قربانی گفت:در تایید مرگ مغزی سخت گیرانه ترین پروتکل را کشور ایران دارد که تایید ۴ متخصص برای تشخیص مرگ مغزی لازم است و هر کدام از متخصص ها از یک منظر ، فرد را بررسی می کنند و در نهایت متخصص پزشک قانونی کل فرآیند را بررسی میکند.
خانم حضرتی ، مسئول تیم شناسایی و آموزش واحد اهدای عضو بیمارستان دکتر مسیح دانشوری نیز در خصوص آموزش همکاران بیمارستان ها گفت : آموزش کادر درمان از آموزش جامعه مهم تر است. وی با ذکر اهمیت شناسایی موارد مرگ مغز گفت شناسایی قلب تپنده اهدای عضو است. حضرتی چالش های مرتبط با فرآیند شناسایی را مطرح و درخواست همکاری در زمینه اعلام همه موارد با کاهش سطح هوشیاری کرد.
در ادامه سمینار آقای دکتر کامیار خوارزمی رئیس بخش مراقبت های ویژه بیمارستان خاتم الانبیا در مورد مرگ معزی و مراقبت صحبت کردند. وی با توضیح مواردی که تقلید کننده شرایط مرگ مغزی است گفت دمای کمتر از ۳۲ درجه هایپو ترمی است و هایپو ترمی علائمی شبیه مرگ مغزی ایجاد می کنند. همچنین داروهای تقلید کننده مرگ مغزی باعث اختلال در تشخیص می شوند. دکتر کامیار در خصوص اصول مراقبت از فرد مرگ مغزی تاکید کرد ایجاد پرفیوژن مناسب برای بافت و ارگان هدف اصلی است. ایشان تاکید کردند حفظ فشار خون مناسب و اکسیژن رسانی کافی جهت افزایش کیفیت ارگان اهدایی توسط کادر درمان نقش مهمی در نجات جان بیماران دارد.
در حاشیه این سمینار یکی از پرستاران عزیز که دریافت کننده عضو پیوندی بود با طرح مشکلات زمانی که در انتظار دریافت عضو بود از خانواده های اهدا کننده قدردانی کرد و توانمندی خودش در خدمت رسانی به بیماران را نتیجه تلاش کوردیناتور های تیم های پیوند و بخشش خانواده های اهدا کننده دانست. همچنین استاد مرزبان راد از اساتید جراحی قفسه صدری با ذکر مواردی از پیوند الوگرافت استخوان استرنوم به اهمیت اهدای بافت های پیوندی اشاره کرد.
شایان ذکر است مهندس احسان موسوی از سفیران اهدای عضو با حضور در غرفه اهدای عضو، عزیزان متقاضی دریافت کارت اهدا را در وبسایت رسمی اهدای عضو ثبت نام نمودند.