بیستمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی برگزار شد
تجلیل از پژوهشگران برگزیده دانشگاه در جشنواره رازی
بستمین جشنواره تحقیقات علوم پزشکی رازی با حضور دکتر محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری و دکتر هاشمی وزیر بهداشت برگزار شد
بستمین جشنواره تحقیقات علوم پزشکی رازی با حضور دکتر محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری و دکتر هاشمی وزیر بهداشت برگزار شد.
در این جشنواره که دکتر ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، دکتر پیوندی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ، رئیس انستیتو پاستور و جمعی از مسوولان نظام سلامت و محققان ، اساتید و پژوهشگران و محققان داخلی و ایرانی مقیم خارج از کشور نیز حضور داشتند، از 13 محقق، یک پژوهشگر برتر، شش محقق جوان، چهار محقق دانشجو، سه دانشگاه علوم پزشکی، شش مرکز تحقیقاتی، سه کمیته تحقیقات دانشجویی، چهار مجله علمی پژوهشی علوم پزشکی و یک موسسه غیردولتی حامی پژوهش تجلیل بعمل آمد.
تعامل سازنده با جهان یکی از برنامههای رئیس جمهور است که باید در تمامی عرصه ها تجلی یابد
دکتر محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیسجمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری در افتتاحیه این جشنواره ملی اظهار داشت: پیوند میان خدمت کاربردی و تحقیق بنیادین رمز موفقیت ماست و علمی مورد تاکید و توصیه است که نافع باشد. اگرچه تولید مقالات علمی میتواند یکی از شاخصهای پیشرفت باشد اما مقالهای مفید می باشد که دردی از مردم را دوا کند.
رئیس دفتر رئیس جمهور در ادامه تعامل با سایر کشورها، رابطه تحقیق با نیازهای جامعه، تشویق تحقیقات میانرشته ای، استفاده از فناوریهای نوین، تعامل صنعت با علم پزشکی و توجه به اخلاق در حوزههای پزشکی را لازمه تحقیق مفید برشمرد و گفت: تعامل سازنده با جهان یکی از برنامههای رئیس جمهور است که باید در تمامی عرصه ها تجلی یابد. باید دیپلماسی دانشگاهی، علمی، تجاری و فرهنگی نیز برقرار شود.
وی افزود: فرهنگ قوی و غنی ایران جایی برای هراس بیجا از ارتباط با جهان باقی نمی گذارد. در رشته های مختلف علوم پزشکی، جای خالی نگاه اقتصادی دیده می شود و به همین دلیل است که نمی توانیم برای بسیاری از تحقیقات جذب سرمایه فراهم کنیم.
دکتر نهاوندیان تاکید کرد: تلاش دولت این است که تصمیمی گرفته نشود مگر اینکه پشتوانه تحقیق داشته باشد و در همین راستا در این دوره از تصمیم گیریهای لحظه ای و بدون مطالعه فاصله گرفته ایم.
وی اظهار داشت: علیرغم محدودیتهای موجود در امکانات و اعتبارات دولت، طی سال گذشته، امسال و سال آینده، اعتبارات بودجه ای مناسبی به صندوق نوآوری و شکوفایی اختصاص یافته است و دولت از شرکتهای دانش بنیان جلوتر است.
دکتر نهاوندیان در خصوص حمایت از بخش خصوصی گفت: در قانون معافیت مالیتی برای هزینه تحقیق و توسعه شرکتها پیش بینی شده که مشوق بسیاری خوبی برای شرکتها در توسعه است.
پیشرفت های حوزه علوم پزشکی کشور قابل مقایسه با کشورهای منطقه نیست
دکتر هاشمی وزیر بهداشت نیز در افتتاحیه این جشنواره کشوری اظهار داشت: پیشرفت های حوزه علوم پزشکی کشور بعد از انقلاب اسلامی با بسیاری از کشورهای منطقه که مانند کشور ما تجربه جنگ، تحریم و وجود دشمنان بین المللی را نداشته اند، قابل مقایسه نیست.
وزیر بهداشت علت پیشرفت کشور در حوزه علوم پزشکی را نیروی انسانی، ایمان و علاقه و ارادت جوانان و دانشمندان برومند کشور به آینده ایران اسلامی عنوان کرد و افزود: پیشرفت های حوزه علوم پزشکی به ویژه در حوزه بالینی خارج از حمایت های دولتی و مرهون تلاش های پژوهشگران و صرف هزینه های شخصی است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 40 درصد تحقیقات کشور در حوزه پزشکی تولید می شود و سهم آنها تنها 12 درصد از پروژه های پژوهشی است، گفت: این موضوع نشان دهنده اعتقاد و علاقه وافر محققان به اعتلای کشور است که باید از این گنجینه و ذخیره ارزشمند قدردانی شود.
دکتر هاشمی با بیان اینکه بخش عمده ای از دستاوردهای پژوهش مرهون آموزش است، گفت: انجام تحقیق و داشتن محقق بدون برخورداری از بخش های آموزشی قوی میسر نیست.
وزیر بهداشت دولت یازدهم با بیان اینکه در شش ماه قبل از حضور دولت یازدهم در صحنه اجرایی شاهد صدور مجوز 25 دانشکده پزشکی و دندانپزشکی بوده ایم، خاطرنشان کرد: تا امروز با تاسیس و راه اندازی حتی یک دانشکده پزشکی و دندانپزشکی موافقت نکرده ایم چرا که معتقدیم یکی از آفت های بزرگ پژوهش و آموزش گسترش های بی رویه است.
دکتر هاشمی با بیان اینکه در حال حاضر 90 دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در سراسر کشور وجود دارد، بر ضرورت جلوگیری از پراکندگی و نیز تجمیع این مراکز آموزشی تاکید کرد و گفت: قطعا این اقدام به امر پژوهش نیز کمک می کند.
وزیر بهداشت با بیان این که داشتن روحیه فردگرایی و عدم کار تیمی، ما را به پژوهش های ارزشمند رهنمون نخواهد کرد، بر ضرورت قطب بندی آموزشی دانشگاهها و تجمیع و سازماندهی مراکز آموزشی تاکید کرد.
دکتر هاشمی همچنین ضرورت بازنگری آیین نامه ارتقا را مورد تاکید قرار داد و گفت: آیین نامه حاضر صرفا افراد را به تولید مقاله راهنمایی می کند و این به معنی خلق پژوهش کاربردی و تولید ثروت نیست.
وی همچنین افزود: در حوزه آموزش و روشهای جذب اعضای علمی نیز باید تغییراتی ایجاد کنیم چرا که با آیین نامه فعلی و روشهای موجود نمی توانیم انتخاب های احسن داشته باشیم.
وزیر بهداشت با تاکید بر این که اعضای هیات علمی و اساتید سرمایه های اصلی در دانشگاهها هستند که علاوه بر آموزش، وظیفه معلمی و تربیت دانشجویان را نیز بر عهده دارند، که باید سالها در کسوت استادی به آموزش و تحقیق نیز بپردازند.
دکتر هاشمی خاطرنشان کرد: انگیزه اصلی که ایران را در حوزه علوم پزشکی در جایگاه برتر منطقه قرار داده است، اعتبارات نیست . بلکه این دستاورد حاصل همت ، ایمان و علاقمندی شخصی محققان است . امیدواریم روح جمعی در آن دمیده شود و شاهد همکاری های بیشتری در این حوزه نسبت به گذشته باشیم.
وزیر بهداشت ضمن قدردانی از فعالیت های صورت گرفته در حوزه معاونت تحقیقات به رغم بودجه های پایین خاطرنشان کرد: مطمئن هستیم که اگر دولت فراغت بیشتری را در صحنه بین المللی پیدا کند حمایت بیشتری از حوزه پژوهش خواهد کرد کما اینکه در بودجه سال 94 نیز رشد بودجه بخش تحقیقات مؤید این مطلب است.
دولت برای فراهم کردن حداقل زیرساخت ها در حوزه تحقیقات کمک کند
دکتر ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نیز در این مراسم گفت: از دولت انتظار داریم به ما کمک کند تا حداقل زیرساخت های لازم در حوزه تحقیقات و فناوری علوم پزشکی را به منظور توسعه و ارتقا کشور فراهم کنیم.
وی سرمایه گذاری در حوزه تحقیقات و فناوری را بسیار مهم برشمرد و این امر را برای تبدیل کشور به یک کشور توسعه یافته ضروری دانست و افزود: سالانه 320 میلیارد دلار در کشورهای توسعه یافته در بخش تحقیقات سرمایه گذاری می شود؛ در آمریکا سالانه 130 میلیارد دلار هزینه می شود که از این میزان 30 میلیارد دلار آن توسط بخش دولتی و 100 میلیارد دلار نیز توسط بخش خصوصی تامین می شود.
دکتر ملک زاده با اشاره به تلاشهای صورت گرفته برای افزایش بودجه تحقیقاتی دانشگاه ها محدودیتهای دولت را یادآور شد و تاکید کرد که باید به سمت مراکز خصوصی حرکت کنیم و اقزود: آنچه که فراتر از بودجه است، فراهم کردن زیرساخت های لازم برای رشد استعدادهای داخل کشور است و در صورتی که زیرساخت های لازم برای رشد آنها فراهم نباشد آنها به کشورهای دیگر می روند.
وی تاکید کرد: باید محیطی با ثبات از نظر سیاسی و اقتصادی در کشور فراهم کنیم تا بتوانیم نخبه های خود را حفظ کنیم. همچنین با ایجاد محیطی مناسب آنها را برای ادامه کار در کشور تشویق کنیم. مقررات نیز باید به گونه ای باشد که دانشمندان حس کنند به نظرات آنان اهمیت داده می شود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به ناچیز بودن سرمایه گذاری بخش خصوصی درحوزه تحقیقات اشاره کرد و گفت:90 درصد بودجه تحقیقات در کشور ما دولتی است و کل بودجه پژوهشی که وزارت بهداشت در سال 2014 اختصاص داده است 85 میلیون دلار بوده است.
وی با اشاره به اهمیت تربیت دانشمندان گفت: در حوزه تحقیقات مهم ترین عامل نیروی انسانی است و ما باید برای تربیت دانشمندان برنامه ای داشته باشیم و از نخبگان خود حمایت کنیم تا دانشمندان آینده کشور باشند. از تجربیان نخبگان ایرانی خارج از کشور نیز باید استفاده کنیم . آنها سرمایه های کشور و صاحب تجربیات علمی فراوانی هستند که می توانیم از دانش آنها برای پیشرفت کشور بهره بگیریم. تا کنون 150 نفر از این افراد شناسایی شدند و تلاش شده آنها به مراکز تحقیقاتی داخل کشور ارتباط داده شوند.
گفتنی است در خاتمه بیستمین جشنواره علوم پزشکی رازی با حضور دکتر نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری ، دکتر هاشمی وزیر بهداشت ، دکتر ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری از محققان برگزیده کشور در حوزههای علوم پایه، علوم بالینی، علوم بهداشت و سلامت، علوم دارویی، ابداعات و اختراعات، علوم پزشکی و علوم دندانپزشکی تقدیر بعمل آمد که سه تن از پژوهشگران تلاشگر دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ؛ دکتر سید اسماعیل مرتاض ، دکتر گلاله اصغری و کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه (دکتر سید امیر محمد مرتضویان سرپرست کمیته )جزو برگزیدگان بودند.
منبع: روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی