گفتگو با دکتر پیام طبرسی به بهانه 23 مهر ماه روز ملی مبارزه با سل
با تشخيص به موقع و درمان صحيح بيماران مبتلا به سل می توان با اين بيماری مبارزه کرد و مهمتر آنکه اگر بيمار مبتلا به سل ريوی را تشخيص دهيم ولی تحت درمان صحيح و دقيق قرار نگيرد، موجب بوجود آمدن ميکروب سل مقاوم به دارو می گردد، بیمارستان دکتر مسیح دانشوری به عنوان مرکز ارجاعی مبارزه با سل کشور سالانه حدود هزار بیمار مبتلا به سل را تحت مداوا و درمان قرار می دهد.
دکتر پیام طبرسی متولد 16 اردیبهشت 1352 فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، متخصص و دانشیار رشته عفونی، فلوشیپ عفونت در نقص ایمنی، عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، رئیس بخش عفونی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری و همچنین معاون آموزشی مرکز است. وی دارای 107 مقاله علمی- پژوهشی و همچنین h Index 14می باشد.
آشنایی مختصری با بیماری سل:
دکتر طبرسی با اشاره به تاریخچه سل بیان کرد: بیماری سل یکی از قدیمی ترین بیماریهای بشری است که شواهد آن در اجساد مومیایی هزاران سال پیش مشاهده شده و اولین بار میکروب این بیماری توسط رابرت کخ "Robert Koch" کشف شده است.
این بیماری عفونی منشا میکروبی داشته و درگیری آن بصورت ریوی است اما اعضای خارج ریه مانند: لنفوم، پلور، مغز، استخوان، کلیه و غیره را نیز درگیر می نماید.
رئیس بخش عفونی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری در رابطه با راه های سرایت این بیماری عنوان کرد: این بیماری از طریق ذرات ریز تنفسی از شخص بیمار منتشر می شود؛ لذا مهم ترین راه پیشگیری سل از شناسایی افراد بیمار و درمان سریع آنها جهت جلوگیری از انتقال است.
راههای تشخیص بیمار مسلول:
بیماران مسلول افرادی هستند با علائم سرفه بیش از 2 هفته خلط خونی، تعریق شبانه، کاهش وزن، تب طولانی و غیره که باید بیمار حتما بررسی شود. راه عمده شناسایی سل ریوی انجام آزمون اسمیر و کشت خلط از نظر میکروب بیماری سل است و این آزمایش در اکثر آزمایشگاها و مراکز بهداشتی قابل انجام می باشد.
درمان بیماریهای سل:
این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان این مطلب که درمان بیماری سل با استفاده از داروهای موجود به صورت رایگان در مراکز بهداشتی –درمانی قابل انجام است اظهار داشت: نکته مهم مصرف صحیح و منظم داروها می باشد زیرا مصرف نامنظم داروها موجب پیدایش سل مقاوم خواهد شد که این نوع سل احتیاج به مصرف طولانی مدت دارو داشته و عوارض فراوان خواهد داشت.
آمار مرگ و میر ناشی از سل در جهان:
معاون آموزشی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری درباره آمار مرگ و میر ناشی از بیماری سل گفت: سالانه در دنیا حدود 9 میلیون نفر به این بیماری مبتلا می شوند که متاسفانه 2 میلیون آنها فوت می کنند. میزان مرگ و میر در افراد مسن ، بیماران با نقص ایمنی، افراد HIVمثبت و همچنین بیماران زمینه ای بالاتر می باشد. وی افزود در کشور ایران سالانه حدود 11 هزار مورد جدید شناسایی می شود که حدود 20 در صد هزار کل جمعیت است.
خدمات آموزشی مرکز پزشکی مسیح دانشوری برای مبارزه با سل:
دکتر طبرسی رئیس بخش عفونی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری در پایان افرود: این مرکز به عنوان مرکز ارجاعی سل کشور سالانه حدود هزار بیمار مبتلا به سل به علت عوارض یا انواع مقاوم آن را تحت مداوا و درمان قرار می دهد. همچنین این مرکز به عنوان مرکز همکاری سازمان جهانی بهداشت و آموزش سل دوره های متعدد آموزشی جهت پزشکان داخل کشور و پزشکان کشورهای همسایه (افغانستان و عراق) برگزار کرده و می نماید.