21 آبان ماه؛ روز جهانی پنومونی (عفونت ریه)
پنومونی و بحران کووید 19
پنومونی یک وضعیت التهابی ریه است که ابتدا بر روی آلونولها اثر می گذارد. علامت شایع این بیماری با سرفه است که می تواند همراه خلط ، درد قفسه سینه، تب و تنگی نفس نیز باشد.
پنومونی یک وضعیت التهابی ریه است که ابتدا بر روی آلونولها اثر می گذارد. علامت شایع این بیماری با سرفه است که می تواند همراه خلط ، درد قفسه سینه، تب و تنگی نفس نیز باشد.
به گزارش روابط عمومی، دکتر مریم السادات میرعنایت فوق تخصص ریه بیمارستان دکتر مسیح دانشوری و استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص علت پنومونی گفت: معمولا علت پنومونی عفونت است که می تواند باکتریال یا ویرال باشد. البته در این روزها شایعترین علت پنومونی، ویروس کرونا می باشد که می تواند باعث ایجاد موارد شدید پنومونی و ایجاد سندرم زجر تنفسی حاد ( ARDS ) شود.
دکتر میرعنایت درباره تشخیص این بیماری اظهار داشت: تشخیص بیماری اغلب براساس علائم بالینی و معاینه است. گرافی ساده ریه (CXR ) نیز کمک کننده است. همچنین میتوان از اسمیر و کشت خلط برای پیدا کردن عامل بیماری استفاده کرد.
این فوق تخصص ریه بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با بیان اینکه در پنومونی COVID19 تشخیص براساس نازوفارنژیال سواپ از نظر یافتن PCR ویروس می باشد افزود: البته حدود 30 درصد موارد منفی کاذب دارد. در گرافی ریه ضایعات متعددی از قبیل Ground glass opacity ، Consolidation و Interstitial septal thickening دیده می شود که می تواند به صورت پریفرال، دو طرفه و یا Patchy باشد.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: براساس علائم بالینی پنومونی Covid 19 به 4 دسته Moderate ,mild و severe نیز Criticalتقسیم می شود. در انواع خفیف علائم به صورت تب خفیف، لرز، گلو درد، بدن درد، سردرد، علائم گوارشی مثل اسهال، از دست دادن حس چشایی و بویایی، ضعف و خستگی مفرط می باشد.
در نوع متوسط ( Moderate ) علائم به صورت درگیری تنفسی با تنگی نفس، درد فشار قفسه سینه که می تواند به همراه تب نیز باشد در این بیماران SaO2 بین 90 تا 93درصد می باشد.
نوع شدید ( Severe ) : پیشرفت سریع علائم تنفسی بصورت تنگی نفس شدید و افزایش rate تنفسی بالای 30 و نیز افت SaO2 تا پایین تر 90 می باشد
نوع Critical: بصورت نارسایی تنفسی علیرغم درمان با اکسیژن غیرتهاجمی می باشد SaO2 کمتر از 88 درصد می باشد بیمار می تواند در شوک باشد و دچار نارسائی چند ارگان باشد.
دکتر میرعنایت افزود: به طور کلی در بیماری پنومونی می توان از ریسک فاکتورهای مهمی مثل بیماری CF ( کیستیک فیبروزیس )، COPD، بیماری خونی مثل سیکل سل آنمی، آسم، دیابت، نارسایی و ضعف ایمنی نام برد. همچنین سیگار کشیدن و وضعیت های کاهش توانایی سرفه مثل CVA ( سکته مغزی ) قابل ذکر است.
فوق تخصص ریه بیمارستان دکتر مسیح دانشوری گفت: از روش های پیشگیری پنومونی واکسن است که علیه پنومونی باکتریال و ویرال می تواند محافظت کننده باشد. واکسن آنفلانزا به صورت سالانه می تواند ریسک عفونت را کاهش دهد و نیز واکسن پنوموکک می تواند علیه استرپتوکک پنومونیدموثر باشد.
وی در خاتمه تصریح کرد: درمان پنومونی در موارد خفیف به صورت سرپایی می باشد که در موارد باکتریال از آنتی بیوتیک استفاده می شود و در موارد متوسط و شدید بیمار را بستری کرده و از درمانهای تزریقی استفاده می کنیم و در صورتی که سطح اکسیژن خون پایین باشد همچنین از اکسیژن تراپی استفاده می شود.