بیناییسنجی یا اپتومتری (optometry)
یک قسمت از معاینات کامل چشم محسوب میشود و شامل اخذ پیشینه بینایی، «سنجش حدت بینایی،» ارزیابی ریفرکشن، ارزیابی دید دوچشمی، تطابق و حرکات چشمی، دید رنگ، غربالگری و ارزیابی دادهها میباشد به عبارت دیگر بیناییسنجی بررسی دید و ساختارهای مربوط به آن است برای کشف اختلالات بینایی و تجویز عدسیهای مناسب یا دیگر وسایل کمککننده به بینایی یا تمرینهای چشمی برای جبران کاستیهای دید. بیناییسنجی علم مراقبتهای بینایی است و آموزش دیدگان این رشته به عنوان پیشگامان مراقبت بهداشت چشم مسئولیت حفظ و سلامت بینایی را بر عهده دارند. سازمان بهداشت جهانی اپتومتری را مراقبین اولیه سلامت چشم میداند.به این معنا که یک بیمار چشم در آغاز باید توسط یک بیناییسنج (اپتومتریست) معاینه شود تا اگر دچار عیوب انکساری و اختلالات دید دو چشمی انحرافات عضلانی انکسار چشم و مواردی از این قبیل بود توسط اپتومتریست درمان گردد و در غیر این صورت به جراح چشم ارجاع داده میشود.
چشم
چشمها اعضای دستگاه بیناییاند. این اندام برای موجودات توانایی دریافت و پردازش جزئیات دیداری و توان پاسخ، پاسخی که لزوماً برای انجامش نیاز به بینایی نیست را فراهم میکنند. چشم، نور را شناسایی میکند و آن را تبدیل به پیامهای الکتروشیمیایی در یاختههای عصبی میکند. در موجودات پیشرفته تر، چشم اندام نوری پیچیدهای است که روشنایی را از فضای پیرامون میگیرد، شدت و ضعف آن را متناسب میکند یا بر روی اجسام تمرکز میکند تا یک تصویر واضح داشته باشد. تصویر را تبدیل به سیگنالی میکند و به مغز میفرستد.
لایه های مختلف چشم
اما اصلیترین عنصری که چشم ما برای دیدن به آن نیاز دارد، نوراست. نور تصویر اشیاء را در چشم مینشاند. اولین چیزی که نور هنگام ورود به چشم آن را لمس میکند، لایه نازکی از اشک است. پشت این لایه مرطوب، قرنیه چشم قرار دارد. این پوشش شفاف به تمرکز نور کمک میکند.
نور پس از عبور از این لایه که زلالیه نام دارد، وارد مردمک میشود. باز شدن مردمک با عنبیه یا همان بخش رنگی چشم صورت میگیرد و میزان این بازشدگی به میزان ورود نور بستگی دارد. نور پس از آن به عدسی چشم میتابد که عملکرد آن مانند لنز دوربین است. عدسی، پرتوهای تابیده به شبکیه را متمرکز میکند. ضخامت عدسی با توجه به دور یا نزدیک بودن اشیاء، تغییر میکند.
در مرحله بعد نور وارد کره چشم میشود که مملو از مایعی ژل مانند به نام زجاجیه است. نور در نهایت به پردهای به نام شبکیه میتابد که در داخلیترین قسمت کره چشم واقع شدهاست. شبکیه مانند صفحه فیلم خام دوربین فیلمبرداری یا فیلم دوربین عکاسی است. پرتوهای نوری پس از برخورد با پرده شبکیه در قالب پیامهایی عصبی به مغز منتقل و در آنجا تفسیر میشود.
آستیگماتیسم چیست؟
آستیگامیسم زمانی پدید میآید که منحنی قرنیه چشم دارای یک سطح ناهموار باشد. در این صورت تصاویر دریافتی توسط چشم دچار اعوجاج شده یا وضوح آنها کمتر میشود.
چرا با افزایش سن بینایی ما ضعیفتر میشود؟
یکی از بیماریهای رایج چشمی پیری چشم است که در نتیجهی سفتتر شدن عدسی چشم ایجاد میشود. درواقع عدسی چشم توانایی خود را در تغییر اندازه و متمرکز کردن نور از دست میدهد. این بیماری زمانی بیشتر خودش را نشان میدهد که شخص سعی کند اشیای کوچکی که در نزدیکی او قرار دارند را ببیند. برای دیدن اشیای نزدیک، جسم مژگانی باید عدسی را جمع کند تا آن را ضخیمتر کند، اما کم شدن الاستیک عدسی از ضخیم شدن آن به وسیلهی جسم مژگانی جلوگیری میکند از این رو شخص توانایی خود برای متمرکز کردن نور دریافتی از اشیای نزدیک را از دست میدهد. در ابتدا افراد مبتلا به پیرچشمی سعی میکنند اجسام را کمی دورتر از چشم خود بگیرند تا جزییات آن را بهتر ببینند. پیرچشمی از اواسط دههی پنجم زندگی شروع میشود. به تدریج عدسی چشم توانایی خود در حرکت و تغییر شکل را بیش از پیش از دست میدهد تا جایی که بهطور کامل سفت شده و روی یک مسافت ثابت فوکوس میکند. این فاصله برای هر شخص میتواند متفاوت باشد. برای اصلاح بینایی این افراد از عدسیهای دوکانونی استفاده میکنند. در این نوع عدسیها دو کانون یکی در بالا برای دیدن مسافتهای دور و یکی در پایین برای فواصل کم وجود دارد.
خدمات تخصصی کلینیک بینایی سنجی مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری
• انجام آزمونهای دقیق بینایی
• مشاوره برای انتخاب بهترین عینک متناسب با میزان و نوع افت بینایی شما
• مشاوره و معاینه توسط متخصصین چشم در صورت نیاز